Zăcământul de minerale rare din Oceanul Pacific ar putea fi o rezervă semi-infinită crucială vieții moderne

Omenirea consumă din ce în ce mai multe elemente rare ale pământului  întrucât acestea se folosesc aproape la orice, de la telefoane mobile la mașini hibride. Însă, aceste minerale cruciale pentru viața modernă sunt destul de greu de găsit.

Zăcământul de minerale rare din Oceanul Pacific

Totuși, o mulțime de astfel de elemente rare, se ascund în noroiale aflate la mare adâncime, sub apele Oceanului Pacific.

Cercetătorii japonezi au cartografiat rezervele de minerale rare din acest noroi, și au descoperit că este suficient pentru a alimenta cererea globală într-o proporție „semi-infinită”, potrivit unui nou studiu, publicat în revista „Scientific Reports”.

Cartografierea a aratăt faptul că o regiune de 2.500 de kilometri pătrați din insula japoneză de sud ar trebui să conțină 16 milioane de tone de elemente valoroase și „are potențialul de a furniza lumii aceste metale pe un termen semi-infinit”, se arată în studiu.

Rezervele din zonă oferă „un mare potențial ca depozite de minereu pentru unele dintre elementele cele mai importante din societatea modernă”, au spus Yutaro Takaya, cercetător în cadrul Universității Waseda și Yasuhiro Kato de la Universitatea din Tokyo.

Echipa, formată din membrii de la mai multe universități, companii și instituții guvernamentale, a studiat Oceanul Pacific de Vest de lângă Insula Minamitorishima, Japonia.

Zona oferă „un mare potențial în legătură cu depozitele de minereu necesare pentru unele dintre produsele cele mai importante din societatea modernă”, spun cercetătorii.

Elementele sunt folosite pentru a produce magneții care pun în mișcare motoarele mașinilor de spălat, luminile fluorescente și chiar și turbinele eoliene.

Cum ar putea fi exploatat zăcământul

Aceste minerale se găsesc în scoarța Pământului, și de fapt nu sunt deloc rare. Dar, ceea ce le face rare este faptul că sunt adesea greu de obținut la o scară largă pentru că sunt prea dispersate pentru a fi exploatate eficient.

Sub mare, curenții hidrotermali recuperează mineralele care, în timp, se acumulează în noroiul de pe podeaua mării. Echipa a extras mineralele valoroase prin împrăștierea noroiului cu ajutorul unui utilaj numit separator de hidrociclonic. Acest dispozitiv împarte diferite materiale în funcție de densitate. În consecință, cercetătorii au reușit să extragă granule mici de fosfat de calciu bogat în elemente de pământuri rare.

Exploatarea unei mașini ca aceasta pe fundul mării, ar elimina o parte din nămolul inutil, reducând în mare măsură cantitatea totală de noroi care trebuie ridicată la suprafață. Astfel, cu o prelucrare eficientă a mineralelor, cercetătorii spun că acest rezervor masiv ar putea da curând valoroasele elemente de minerale rare.

Lumea se bazează în mare măsură pe China pentru minereurile rare, iar Beijingul produce cele mai multe dintre elementele disponibile în prezent pe piață. Numai că Beijingul a restricționat sever exporturile acestor produse în momente de tensiune diplomatică.

Studiul japonez a subliniat importanța eforturilor de a dezvolta metode eficiente și economice pentru colectarea noroiului de adâncime.

Cantitatea enormă a resurselor și eficiența prelucrării mineralor sunt indicatori puternici că această nouă sursă de nămoluri bogate în pământuri rare ar putea fi exploatată în viitorul apropiat”, se arată în studiu.

spot_img

Ultimele știri