Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Zalau: Apa calda de la soare, la liceu

La caminul Liceului Teoretic „Gheorghe Sincai” din Zalau a fost inaugurata o instalatie de incalzire a apei menajere cu ajutorul energiei solare, se arata intr-un comunicat al ViitorPlus.

Acest lucru a fost posibil datorita unui premiu de 3.000 euro, castigat in cadrul competitiei „ecOprovocarea” si oferit de TenarisSilcotub, unei donatii sub forma a 5 colectoare solare oferita de ViitorPlus, cat si unei finantari oferite de Primaria Municipiului Zalau.

ecOprovocarea, proiect educational pe mediu

„EcOprovocarea” este un proiect educational in domeniul protectiei mediului, dedicat liceelor din Calarasi si din Zalau, organizat de ViitorPlus in parteneriat cu TenarisSilcotub. In cadrul competitiei, echipe de ecoambasadori au misiunea de a organiza evenimente si proiecte cu un impact pozitiv asupra mediului.

“Adevaratul castig adus de proiectele noastre de dezvoltare sociala este efectul lor multiplicator. Prin implicare si mobilizare, prin incheierea de parteneriate intre companii, organizatii si institutii, am demonstrat ca atunci cand exista vointa si colaborare rezultatele nu se lasa asteptate. Aceste rezultate ne-au convins sa mergem mai departe cu ecOprovocarea,” a spus Mirela Mihalcea, coordonator dezvoltare sociala, TenarisSilcotub.

In anul scolar 2010-2011, Liceul „Gheorghe Sincai” din Zalau a acumulat cele mai multe puncte in cadrul competitiei „ecOprovocarea”, fiind declarat castigator.

120 de elevi, beneficiari ai colectoarelor solare

„Suntem bucurosi sa vedem ca Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” demonstreaza interes pentru protejarea mediului inconjurator si la un an dupa participarea in proiectul „ecOprovocarea”, prin utilizarea premiului castigat pentru dotarea caminului cu o instalatie de incalzire a apei prin energie solara, regenerabila si care nu polueaza. Speram ca acest interes sa continue multi ani de acum incolo si sa fie preluat de toti elevii liceului”, a declarat Lucia Cojocaru, coordonatorul proiectului „ecOprovocarea”.

Colectoarele solare nu raspund doar nevoii de a proteja mediul prin utilizarea energiei din surse regenerabile, ci si unor nevoi specifice ale beneficiarilor, in cazul de fata cei 120 de elevi ce stau in caminul Liceului Teoretic „Gheorghe Sincai” din Zalau.

“Anual, in perioada 15 mai – 15 octombrie, sistemul de furnizare a apei calde si a caldurii din camin este oprit complet de catre furnizorul local, acestia asigurand apa calda si caldura doar pe perioada iernii. In aceste conditii, pana acum erau folosite doua boilere, insa acestea nu faceau fata solicitarii. Cu ajutorul noii instalatii de incalzire a apei prin energia solara se va putea raspunde acestei solicitari”, a explicat Ciurean Codin, directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Sincai”.

Durata medie de functionare a colectoarelor, 10 ani

Cele 5 colectoare instalate au fost construite de ViitorPlus in cadrul unor ateliere educationale de catre angajati ai unor firme alaturi de voluntari, prin proiectul Regenesys. Acestea au o durata medie de functionare de 10 ani. Pe langa componenta practica de constructie a colectoarelor solare, proiectul a inclus si sesiuni educationale despre schimbarile climatice care ne afecteaza pe toti si nevoia de trecere la surse de energie curata, regenerabila.

In fiecare ora, cantitatea de energie solara care ajunge pe suprafata Pamantului este mai mare decat energia consumata intr-un an pe glob. Colectoarele solare folosesc acesta energie si astfel protejeaza mediul inconjurator.

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri