Zece moduri de a avea sărbători mai sustenabile

Crăciunul este o perioadă de stat acasă şi lenevit, dar anotimpul alimentelor din abundenţă, al darurilor și al bunătății creează un impact climatic intens, multă mâncare aruncată și milioane de tone de deșeuri în fiecare an.

Pe măsură ce conștientizarea cu privire la schimbările climatice crește, multe persoane își propun să reducă deșeurile și să se bucure de o sărbătoare ecologică.

Mai jos sunt 10 modalități de a reduce emisiile și deșeurile de Crăciun:

** Renunţă la a mai cumpăra în fiecare an îmbrăcăminte cu specific de Crăciun. De obicei, conțin plastic și sunt adesea purtate doar o dată sau de două ori pe an. Celor care nu pot rezista tendinței li se recomandă să reutilizeze puloverul de anul trecut sau să cumpere second-hand.

** Te duci în vacanţă sau la familie cu maşina? Asta adaugă emisii suplimentare de carbon. Luând trenul sau autobuzul este o modalitate de a călători cu un impact mai mic decât mașina sau avionul. Cei care nu pot evita condusul ar putea lua în considerare car-pooling-ul, cum ar fi Bla Bla Car.

** Cumpără un brad adevărat de Crăciun: un brad de plastic trebuie folosit aproximativ zece ani pentru a fi sustenabil. Cel mai bine e să cumperi un brad în ghiveci pe care îl poţi folosi în fiecare an şi după aceea îl poţi planta în natură. O altă variantă ar fi să apelezi la firme care oferă brazi de închiriat.

** Atenție la consumersimul cu parfum de greenwashing: produsele „verzi” creează o „atmosferă caldă” pentru cumpărători, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni, dar luați în considerare dacă brand-ul respectiv este folosit pentru a vinde articole inutile.

** Atenţie la instalaţiile de luminiţe: becurile LED sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic, iar dacă cea de anul trecut s-a ars, nu uita să o duci la reciclat.

** Optează pentru o masă vegană: mâncarea vegană este în trend și are un impact mai ușor asupra climei. Trecerea de la o cină de Crăciun cu sarmale la o friptură de nuci cu toate garniturile poate reduce emisiile mesei cu mai mult de jumătate. Şi, dacă totuşi e greu să renunţi complet la carne, poţi măcar să reduci consumul acesteia.

** Faceți-vă propriile ornamente: cele cumpărate din magazin sunt o sursă majoră de deșeuri. Pentru o alternativă mai ecologică, creează-ți propriile ornamente folosind tuburi vechi de role de toaletă și lasă propria imaginaţie să lucreze.

** Reduceți cadourile nedorite: oferiți experiențe, cum ar fi un bilet la un muzeu, teatru sau spa, în loc de obiecte sau treceți la un sistem de „Moș Crăciun secret” al familiei în care oamenii cumpără cadouri doar pentru unul sau doi membri ai familiei – limitând efortul asupra mediului.

** reduceţi ambalajul cadourilor: încercați să evitați cadourile care vin în ambalaje excesive și renunţaţi la hârtia de ambalat cu sclipici, etichete pentru nume, și calendare de cu ciocolăţele ambalate individual, deoarece acestea nu pot fi reciclate. În schimb, înfășurați cadourile în hârtie sau într-un ziar.

** Discutați cu familia şi cei dragi: Sărbătorile de iarnă sunt momente în care familiile se reunesc şi prietenii petrec mai mult timp împreună. Folosiţi acest prilej pentru a vorbi despre schimbările climatice. Experții spun că este necesară conștientizarea în masă a problemei schimbărilor climatice și exercitarea activităților de lobby pentru a aduce schimbări.

 

spot_img

Ultimele știri