Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Zece situri au fost adăugate pe lista celor protejate

Zece situri din Elveția, Franța și Italia au fost adăugate pe „lista verde” a unei organizații de conservare a ariilor protejate bine gestionate. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a publicat marți „Lista verde a zonelor protejate și conservate”, care numără în total 59 de situri din întreaga lume.


Lista ariilor protejate a fost alcătuită pe baza a 17 criterii vizând patru domenii: ”buna guvernanţă, proiectare şi planificare robuste, gestionare eficientă şi rezultate efective în materie de conservare”.

”Siturile incluse pe lista verde de UICN s-au remarcat printr-o gestiune exemplară, o guvernanţă echitabilă şi un angajament pe termen lung în favoarea unei conservări de succes. Ariile protejate şi conservate eficient sunt esenţiale dacă vrem să punem capăt pierderii dramatice de vieţi la care asistăm pe Terra”’, a spus directorul general UICN, Bruno Oberle, citat în comunicat.

UICN, alături de o coaliţie de state printre care Franţa şi Costa Rica, fac apel la protejarea a 30% din planetă până în 2030 în cadrul negocierilor asupra protejării biodiversităţii desfăşurate în vederea COP15, o conferinţă preconizată să se desfăşoare în această toamnă în China.

Noile situri certificate în Franţa sunt: rezervaţia Coloraie a vulcanului de pe insula Reunion, rezervaţia naturală naţională Contamines-Montjoie (departamentul Haute-Savoie), mlaştinile din văile Essonne şi Juine (Ile-de-France), domeniul Tour du Valat (Bouches-du-Rhone), rezervaţia naturală naţională Sainte-Victoire (Bouches-du-Rhone), rezervaţiile naturale naţionale din Haut-Giffre şi Aiguilles Rouges (Savoie) şi situl Natura 2000 Bassin du Drugeon (Jura).

Cu acestea, „numărul total al ariilor din ţară incluse pe listă ajunge la 22, cel mai mare număr din lume până în prezent”, a subliniat UICN.

În Italia, două arii protejate se alătură listei verzi, ”parcul naţional Arcipelago Toscano şi parcul naţional Foreste Casentinesi, Monte Falterona şi Campigna, în timp ce statutul pe lista verde a primului parc naţional din ţară, Gran Paradiso, a fost reînnoit”.

De asemenea, Parcul naţional elveţian devine primul sit din Elveţia prezent pe lista verde. Este vorba despre o rezervaţie naturală unde activitatea umană este aproape interzisă, cu 170 de kilometri pătraţi de păduri, pajişti subalpine şi alpine, roci şi grohotişuri.

UICN a reînnoit totodată statutul celor trei parcuri naţionale din Coreea de Sud – Jirisan, Odaesan şi Seoraksan. Primul contribuie îndeosebi la conservarea ursului negru asiatic, ameninţat la scară mondială.

spot_img

Ultimele știri