Zece țări susțin ținta UE de emisii zero net până în 2050

Miniștrii din 10 state membre ale Uniunii Europene au cerut Comisiei Europene să creeze o cale credibilă și detaliată către emisii zero net de gaze cu efect de seră până în 2050.

Miniștrii de energie și mediu din Danemarca, Finlanda, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia au co-semnat o scrisoare comună către comisarul european Miguel Arias Cañete, cerând o direcție clară către emisii zero net de gaze cu efect de seră.

Comisia Europeană trebuie să prezinte o strategie climatică până la sfârșitul acestui an prin care arată modurile în care Europa poate îndeplini țintele Acordului de la Paris.

Pe 28 noiembrie, executivul european își va lansa viziunea pentru 2050, care include 8 opțiuni diferite pentru a pune economia UE pe o traiectorie care respectă aceste ținte.

În scrisoarea comună, obținută de către Euractiv, cele zece state membre încurajează Comisia să stabilească o direcție clară către emisii zero net în UE până în 2050, și insistă ca aceste căi să fie prezentate într-un mod credibil și detaliat.

Obiectivul de emisii zero net a fost menționat prima oară în luna octombrie, într-un raport ONU realizat de cercetătorii de la IPCC, care detalia o cale de a limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius. La scurt timp după, Parlamentul European a cerut comisiei să se asigure că strategia include și o opțiune zero net pentru 2050.

Doar 16 țări au stabilit ținte de reducere a emisiilor în conformitate cu Acordul de la Paris

Membrii Parlamentului European au votat în favoarea unei noi ținte de reducere a emisiilor pentru 2030, 40%, și au sugerat că aceasta ar trebui să crească la 55%.

În luna iunie, Cañete a anunțat că noile legi privind eficiența energetică și energia regenerabilă vor ajuta Europa să ajungă la o reducere a emisiilor de 45% fără alte schimbări legale, însă experții insistă că nu sunt suficiente nici măcar pentru a respecta ținta de încălzire de 2 grade Celsius din cadrul Acordului de la Paris.

Toți semnatarii Acordului de la Paris vor trebui să își finalizeze sau schimbe angajamentele de reducere a emisiilor până în 2020.

Strategia climatică va primi o ultimă verificare săptămâna aceasta, iar colegiul comisarilor europeni va decide dacă va fi aprobată pe 28 noiembrie.

spot_img

Ultimele știri