„Zero plastic în Delta Dunării”, proiect al WWF România pentru 2020

WWF România desfășoară, anul acesta, proiectul „Zero plastic în Delta Dunării” care vizează stabilirea unor măsuri integrate de management al deșeurilor din plastic din Deltă și implicarea comunităților locale în colectarea responsabilă și reciclarea acestor deșeuri.

Comunităților locale vor fi implicate prin crearea Patrulei Zero Plastic, care va colecta în timpul verii (iunie-septembrie 2020) deșeurile din plastic de pe canalele Deltei Dunării și le va depune în țarcurile de PET special amenajate în localitățile de proiect (Tulcea, Mahmudia, Sulina, Sf. Gheorghe). Voluntarii Patrulei Zero plastic vor contribui, prin acțiunile lor, și la monitorizarea cantității de plastic prezente în acest areal.

Simultan, în toate localitățile din proiect, se va desfășura Campania educațională „Impactul plasticului în natură”, care constă în activități de comunicare și promovare a reciclării pentru localnici. De asemenea, hotelurile și pensiunile din zonă vor fi ghidate și implicate în reciclarea acestor deșeuri, în paralel cu activități de comunicare pentru turiști despre impactul plasticului asupra mediului înconjurător și a apelor în special, și despre modalități de reciclare/ refolosire/ reducere a ambalajelor din plastic. Campania de mobilizare pentru operatorii din turism se va concretiza într-un concurs care premiază „Pensiunea cu cea mai redusă amprentă ecologică”.

Proiectul a demarat miercuri, 05.02.2020, printr-un workshop cu autoritățile locale și de mediu și operatorii serviciilor de colectare a deșeurilor din zona Deltei Dunării. Evenimentul de la Tulcea a urmărit, pe de o parte, prezentarea cadrului legislativ cu modificările acestuia, precum și identificarea problemelor privind managementul deșeurilor din plastic din Delta Dunării, cu accent pe problemele cu care comunitățile locale se confruntă în acest domeniu și pe stabilirea unor direcții de acțiune.

„Concluzia unanimă a fost aceea că plasticul plutește în derivă pe canalele Dunării. De la reprezentanții societății civile până la cei ai administrațiilor locale, instituțiilor de mediu și ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), cu toții au fost de acord că se simte nevoia organizării unor campanii de conștientizare în comunitățile locale, a creării de locuri speciale de depozitare în puncte cheie în Delta Dunării și, nu în ultimul rând, a aplicării de amenzi atunci când este cazul”, au transmis cei de la WWF.

Proiectul se desfășoară în cadrul programului Lidl „Cu apele curate”.

spot_img

Ultimele știri