Zgomotul din ora╚Öe cauzeaz─â depresie ╚Öi anxietate. Bucure╚Ötenii, cei mai afecta╚Ťi dintre europeni

in Transport 12 August 2016 848 Views

Oamenii deranja╚Ťi de zgomotul din mediul ├«nconjur─âtor pot dezvolta mai u╚Öor depresii ╚Öi st─âri de anxietate. Avertismentul vine din partea unor cercet─âtori germani, cita╚Ťi de Comisia European─â. Ace╚Ötia ╚Öi-au propus s─â afle dac─â exist─â o leg─âtur─â cauzal─â clar─â ├«ntre poluarea fonic─â ╚Öi problemele de s─ân─âtate mintale. P├ón─â acum, nu au ajuns la o concluzie incontestabil─â, ├«ns─â continu─â cercet─ârile.

zgomot poluare fonica

Poluarea fonic─â, precum cea cauzat─â de trafic sau de activit─â╚Ťile industriale, se reg─âse╚Öte pe lista celor mai serioase amenin╚Ť─âri pentru s─ân─âtate. Este asociat─â cu diverse afec╚Ťiuni cardiovasculare, printre care bolile de inim─â,┬áinsuficien╚Ťa┬ácardiac─â ╚Öi accidentul vascular cerebral. Poate genera, de asemenea, emo╚Ťii negative ca iritabilitatea, stresul ╚Öi epuizarea.

Uniunea European─â a elaborat o directiv─â dedicat─â gestion─ârii acestei probleme, ├«ns─â nu a demonstrat leg─âtura dintre cauz─â ╚Öi bolile men╚Ťionate. Un grup de cercet─âtori germani sunt ├«ns─â pe cale de a demonstra rela╚Ťia de cauzalitate.

Ce au descoperit cercet─âtorii germani

Exper╚Ťii au chestionat peste 14.000 de cet─â╚Ťeni din ora╚Öul Mainz (Germania), ├«n perioada 2007-2012. I-au ├«ntrebat c├ót de deranja╚Ťi se simt de 6 tipuri de zgomote, cauzate de: trafic, avioane, trenuri, activit─â╚Ťi de construc╚Ťie, activit─â╚Ťile din casele vecinilor ╚Öi activit─â╚Ťile din cartiere. Zona analizat─â este apropiat─â de aeroportul din Frankfurt, unul dintre cele mai aglomerate din ├«ntreaga lume.

├Än urma studiului, au descoperit c─â 20.7% dintre responden╚Ťi ignor─â zgomotul. ├Äns─â, 26.6% consider─â deranjul unul u╚Öor, 25% – ├«l percep ca pe unul moderat, 17.3% – ca pe unul puternic ╚Öi 10.5% – extrem. Cet─â╚Ťenii au declarat c─â zgomotul avioanelor este cel mai enervant dintre toate. 60% au spus c─â ├«i afecteaz─â, iar 6.4% se simt extrem de enerva╚Ťi de acest tip de poluare. Situa╚Ťia se reg─âse╚Öte ╚Ťi ├«n alte ora╚Öe europene.

Bucure╚Ötenii, cei mai nemul╚Ťumi╚Ťi europeni

├Äntr-un clasament realizat ├«n luna iunie a acestui an de Eurostat, capitala Rom├óniei ocupa ultimul loc ├«n ceea ce prive╚Öte satisfac╚Ťia locuitorilor fa╚Ť─â de nivelul de zgomot, aferent anului 2015. 67% dintre responden╚Ťi s-au declarat mai degrab─â nesatisf─âcu╚Ťi sau total nesatisf─âcu╚Ťi.

zgomot poluare fonica

├Än studiu, au mai fost incluse 2 ora╚Öe din Rom├ónia: Cluj-Napoca ╚Öi Piatra Neam╚Ť. ├Än cazul primului, 52% s-au declarat nemul╚Ťumi╚Ťi de zgomot. ├Än cazul celui de-al doilea ora╚Ö, ceva mai mic, doar 24% s-au sim╚Ťit influen╚Ťa╚Ťi negativ de poluarea fonic─â.

Comentarii

comentarii