Ziarul de Vrancea: Interes pentru proiecte de mediu

in EcoLIFESTYLE 26 September 2007 160 Views

Autoritatile locale si agentii economici au propus numeroase programe menite a diminua efectele negative asupra mediului . Primaria Focsani figureaza cu 0 investitii pe iulie la domeniul alimentare cu apa, desi programul prevedea 270 mii RON u Sibarex a depasit planul de investitii pentru regularizarea riului Susita, ajuns la valoarea de 1.600 mii RON

Agentii economici, dar si administratiile locale din judetul Vrancea au depus in cursul verii o serie de proiecte "verzi" menite a reduce si chiar a evita impactul asupra mediului. Legislatia europeana la nivel eco, pe care si Romania o promoveaza isi face simtita prezenta, astfel ca schimbarile pentru protectia mediului inconjurator vor aparea in cel mai scurt timp.

Astfel, potrivit unui raport al Agentiei pentru Protectia Mediului, in luna iulie s-au propus investitii in domeniul eco de 599 mii RON. Defalcat, este vorba de programe de mediu ale agentilor economici in valoare de 299 mii RON, din care surse proprii in valoare de 157 mii RON si 72 mii RON de la bugetul de stat. In ceea ce priveste interesul autoritatilor, Consiliul Judetean nu are depus nici un proiect, spre deosebire de Consiliul Local Focsani care a elaborat un program verde in valoare de 370 mii RON. Aici, banii proprii sint in valoare de 78 mii RON, 20 mii RON de la bugetul de stat si 272 mii RON din alte surse.

Potrivit lui Aurel Cristian, comisar sef in cadrul Garzii de Mediu, institutie care a contorizat aceste proiecte, investitiile de mediu sint stabilite pe baza unor programe de conformare si etapizare. Pe lista societatilor care au aratat interes pentru mediu se numara Compania de Utilitati Publice RA Focsani cu un plan de 16.300 RON pentru statia de epurare ape menajere. In luna iulie, firma austriaca Ginzler a demarat lucrarile la bazinele de la Mindresti. In total, este vorba de investitii de 12 milioane de euro, bani adusi in principal din fonduri europene.

In orase se lucreaza ceva cam greu

Printre institutiile care au propus modernizari pe probleme ecologice se numara si Primaria Focsani, dar care in iulie, la realizari a figurat si cu 0 lei investiti. "Primaria Focsani are prevazut, la domeniul alimentare cu apa, suma de 270 mii RON, iar la realizari 0. Pentru infrastructura, 50 mii RON, din care s-au realizat doar 20 de unitati. Pentru energia termica au fost planificati 353 mii RON si s-au realizat 0. Transport Public SA a anuntat achizitionarea de midibuze de 420 mii RON si a realizat 295 mii RON", ne-a declarat comisar sef Aurel Cristian. Printre investitiile de mediu propuse pe luna iulie figureaza si Primaria Adjud, la capitolul alimentare cu apa, suma propusa fiind de 146 mii RON si cea realizata de numai 13 mii RON.

La reteaua de canalizare, investitiile erau de 34 mii RON, din care s-au finalizat numai 29 mii RON. La capitolul fezabilitate, gard protectie rampa de gunoi, masura dictata de Garda Judeteana de Mediu s-au investit numai 10 mii RON. Inverstitiile pe luna iulie nu au fost tocmai spectaculoase nici la nivelul programului pentru infrastructura la Adjud, acesta fiind pe hirtie de 1.306 mii RON. Din acestia, s-au efectuat lucrari vizibile numai de 288 mii RON. La Marasesti, tot la capitolul infrastructura, din 400 mii RON propusi pentru iulie s-au realizat 20 mii RON.

Investitii pe cursul riului Susita

Nu numai administratiile locale au inaintat proiecte de mediu, dar si agentii economici. Aici, planurile initiale au fost depasite in principal din cauza necazurilor produse de revarsarea cursurilor de apa in urma ploilor ceva mai serioase. "Astfel, SC Sibarex, care a avut ca obiect de activitate regularizarea riului Susita, din 800 mii RON propusi a ajuns la 1.600 mii RON, tinind cont insa si de problemele cu inundatiile din aceasta vara. Pentru apararea riului Siret s-au propus 7.500 mii RON si s-au realizat 1.803 mii RON.

Mopaf Vrancea a avut de indeplinit niste masuri impuse de Garda de Mediu, le-am recomandat sistematizarea transportului pneumatic. Au avut in proiect 295 mii RON si au realizat 25 mii RON. Nu au insa eliminare ecologica", a adaugat Aurel Cristian, comisar sef Garda de Mediu. Potrivit declaratiilor sefului de la Mediu, masurile impuse sint obligatorii si pe care institutia pe care o conduce le urmareste in fiecare pas de dezvoltare.

Pentru mai multe informatii vizitati Ziarul de Vrancea

Comentarii

comentarii