Ziua de Cluj: Profitul parcului eolian, stabilit prin satelit

Primaria Marisel si asociatul ei, societatea Ramina Eol, vor afla joi daca investitia in parcul eolian cu 18 turbine, proiectat la Marisel, este sau nu rentabila. Cei doi asociati vor obtine raportul care va atesta puterea vantului si care va estima sansele ca aceasta investitie, evaluata la peste 60 de milioane de euro, sa se realizeze. Studiul a fost elaborat de o echipa de specialisti din Dusseldorf, pe baza datelor furnizate de sateliti.
Pentru realizarea parcului eolian din Marisel, este asteptat studiul de specialitate tocmai din Dusseldorf. „Raportul va demonstra, in proportie de 75%, ca investitia intr-un parc eolian este rentabila. Urmeaza sa-l primim pana joi. Iar daca rezultatul este bun, compania cu care ne-am asociat va amplasa turnuri cu dispozitive speciale pentru masurarea curentilor de vant”, a declarat primarul din Marisel, Ioan Maris.

Aceste turnuri vor costa circa 300.000 de euro si vor fi pastrate timp de 20 de luni, urmand ca de abia apoi sa fie ridicate si turbinele eoliene. inca de la inceputul acestui an, administratia din Marisel a semnat contractul de asociere cu firma clujeana Ramina Eol pentru aceasta investitie, ce va cuprinde in final 18 turbine eoliene. in ultimele sase saptamani s-a lucrat doar la studiul care a preluat datele furnizate de sateliti.

„Daca toate merg bine, in cel mult doi ani se poate finaliza investitia. Dar sa vedem intai cum va arata raportul specialistilor de la Dusseldorf”, a mai spus primarul Maris. Reprezentantii societatii Ramina au informat ca platforma de la Marisel, pe care se vor amplasa turbinele, se afla la altitudinea de 1.230 de metri, cea mai inalta din Europa in cazul unor astfel de investitii.

Coordonatele unei investitii de 64 de milioane de euro

Parcul eolian cu 18 turbine de la Marisel se va desfasura pe 100 de hectare, urmand ca pe viitor, in functie de profit, sa se extinda pe alte 300 de hectare. Pentru inceput, intreaga investitie a fost evaluata la 64 de milioane de euro. Societatea Ramina Eol este sprijinita de compania germana E.ON Energie, parte din grupul E.ON.

in contractul de asociere, Ramina s-a angajat sa plateasca administratiei din Marisel 11% din profitul anual cumulat, dar nu mai putin de 204.000 de euro. Contractul mai prevede ca terenul sa fie dat in folosinta pe 49 de ani. Cele 18 turbine ar urma sa acopere necesarul de energie a circa un sfert din suprafata unui oras precum Clujul, apreciaza reprezentantii firmei.

Tot parcul ar urma sa aiba o putere energetica de 45 de megawati (adica 2,5 megawati de fiecare turbina). Dupa finalizarea investitiei, acest parc va fi racordat la reteaua nationala de energie a Transelectrica.

Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua de Cluj

spot_img

Ultimele știri