Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ziua Dunarii: Cele rele sa se spele!

text de Alexandra Kartman

Pe 29 iunie, Romania a sarbatorit, pentru al patrulea an consecutiv, alaturi de toate statele dunarene ziua fluviului Dunarea. Manifestarile ocazionate cu acest prilej au avut ca scop cooperarea tarilor pentru conservarea ecosistemului Dunarii si protejarea fluviului, prin masuri si strategii care sa acopere situatii precum fenomenele extreme – cum sunt seceta sau inundatiile – si poluarile accidentale.

Evenimentul a fost marcat simbolic printr-un experiment de filtrare a apei aduse din tarile riverane si amenajare a unui acvariu cu pesti si vegetatie, pentru a atrage atentia opiniei publice asupra necesitatii unei implicari responsabile in protejarea ecosistemului Dunarii.

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a declarat cu acest prilej: "Guvernul Romaniei, prin Ministerul Mediului, are 30 de proiecte in derulare sau finalizare, care privesc managemenul resurselor de apa. Sumele pe care le-am investit pentru aceste proiecte se apropie de un miliard de euro numai pentru anul 2007".

Lucia Ana Varga, presedintele Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, si-a exprimat certitudinea ca "Romania doreste sa fie un partener de incredere in Europa si demonstreaza acest lucru prin actiunile zilnice". Varga a tinut sa sublinieze ca, "prin proiectele desfasurate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, demonstram ca exista vointa politica pentru imbunatatirea calitatii apei si a biodiversitatii. Avem institutiile si expertii cei mai buni pentru a imbunatati aceasta calitate a fluviului. Felicitari cu ocazia Zilei Dunarii!".

Sir Michael Llwellyn-Smith, presedintele Comitetului de Responsabilitate Sociala, director in cadrul boardului grupului Coca-Cola HBC a mentionat in discursul sau: "Apa este o componenta vitala pentru activitatea companiei noastre, asa cum este pentru toti locuitorii planetei. Noi insa avem nevoie de apa si pentru ca ea constituie obiectul muncii noastre. Trebuie sa facem tot ce putem pentru a prezerva resursele de apa, de aceea incercam sa utilizam cat mai putina apa posibil in procesul de productie a produselor pe care le distribuim. De asemenea, apa pe care o folosim o reintroducem in circuitul comunitatilor romanesti sau straine intr-o forma care poate fi folosita dupa tratarea apelor uzate, pentru a ajuta agricultura".

Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei "Salvati Delta", a remarcat acid ca "azi am aprins un tort unui copil handicapat, dupa ce i-am vandut organele pentru agricultura si l-am pus la cersit. Dunarea este subiect al unei extreme urgente". Totusi, jurnalistul a recunoscut si aspectele pozitive ale situatiei actuale privind fluviul Dunarea: "Am adus Dunarea, de la nivelul de Alaska, de care nimeni nu-si amintea, la nivelul de prioritate numarul zero a Ministerului Mediului si chiar a administratiilor locale". El a incheiat spunand ca "daca pana acum am vazut ce a facut omul naturii pentru a supravietui, de acum incolo hai sa vedem ce-i facem omului pentru ca natura sa supravietuiasca".

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri