România participă la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice

in Business, EcoLIFESTYLE 8 October 2018 250 Views

40 de organizații din 20 de țări, printre care și România, sărbătoresc pe 13 octombrie Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice. Scopul evenimentului este de a crește nivelul de conștientizare privind importanța colectării deșeurilor electrice și creșterea ratelor de reciclare.

România participă la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice

 

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (DEEE), inițiată de WEEE Forum, este susținută de 26 dintre organizațiile sale membre și este organizată pentru prima dată pe 13 octombrie 2018.

„Aceasta este o inițiativă importantă și oportună, deoarece deșeurile electrice continuă să crească în volum. Chiar și în UE, lider mondial în domeniul reciclării deșeurilor de echipamente electronice și electrice (DEEE), doar 35% din aceste deșeuri sunt raportate oficial ca fiind colectate și reciclate corect. Inițiativele de creștere a gradului de conștientizare care au un impact pozitiv asupra ratelor de colectare, nu numai că vor ajuta țările membre să atingă obiectivele Directivei Europene privind DEEE, dar vor susține și Europa în dezvoltarea economiei circulare”, a declarat Karmenu Vella, Comisarul UE pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit.

Din România, se alătură campaniei trei organizații: Ecotic, Environ și RoRec. Acestea vor organiza acțiuni de educare privind reciclarea deșeurilor electrice și acțiuni de colectare în școli și alte puncte ale orașelor.

În perioada 8-12 octombrie, Caravana Ecotic, expoziție mobilă care prezintă 10 tipuri de echipamente electrice și electronice dezasamblate în scopul evidențierii conținutului reciclabil, va vizita mai multe școli din București. Pe 13 octombrie, caravana se va afla între 10:30 si 16:30 la intrarea în Parcul Natural Văcărești, iar vizitatorii vor beneficia de tururi ghidate ale Caravanei și ale Parcului Văcărești.

Începând din 13 octombrie, din partea RoRec vor avea loc 19 astfel de acțiuni de educare și colectare a DEEE în București, Timișoara, Galați, Ploiești, Arad, Pitești, Bacău, Sibiu, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Jiu, Bistrița, Alba Iulia, Călărași, Zalău, Giurgiu, Alexandria, Odorheiu Secuiesc și Sinaia.

Între 8 și 14 octombrie, Environ va desfășura campanii de conștientizare în social media, va organiza workshop-uri și activități de reciclare creativă cu copiii în cele mai mari hypermarketuri, dar va și lansa o nouă aplicație legată de reciclarea deșeurilor electrice și electronice.

colectarea-deee-urilor

Se estimează că în 2018 vor fi generate 50 milioane de tone de deșeuri electrice la nivel mondial. Jumătate dintre acestea reprezintă dispozitive personale cum ar fi calculatoarele, monitoarele, smartphone-urile, tabletele și televizoarele, restul fiind aparate de uz casnic și echipamente de încălzire și răcire.

Doar 20% din deșeurile electrice generate la nivel global sunt reciclate în fiecare an, ceea ce înseamnă că, anual, 40 de milioane de tone de deșeuri electrice sunt fie depozitate sau incinerate, fie tranzacționate ilegal și tratate neconform (acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că 66% din țările lumii au o legislație privind deșeurile electrice). Implicațiile sunt pierderi uriașe de materii prime valoroase și critice pentru industrie, precum și probleme serioase de sănătate, de mediu și sociale prin transferurile ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.

Comentarii

comentarii