Ziua Mondial─â a Mediului. Tema din 2020: Biodiversitatea

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 5 June 2020 549 Views

Pe 5 iunie, ├«ncep├ónd cu 1972, se s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a Mediului, ini╚Ťiativ─â prin care Organiza┼úia Na┼úiunilor Unite ├«ncearc─â s─â stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului ┼či s─â sensibilizeze factorii de decizie politic─â s─â ac┼úioneze ├«n acest sens. ├Än acest an, tema principal─â este biodiversitatea, iar ╚Ťara-gazd─â este Columbia.

├Än anul 1972 a fost organizat─â, sub auspiciile Organiza┼úiei Na┼úiunilor Unite (ONU), prima conferin┼ú─â mare privind problemele de mediu. A avut loc la Stockholm, ├«n Suedia, ├«ntre 5-16 iunie, ┼či este cunoscut─â sub numele de Conferin┼úa de la Stockholm. Mai t├órziu, pe 15 decembrie 1972, Adunarea General─â a ONU a adoptat o rezolu┼úie care desemneaz─â ziua de 5 iunie ca Ziua Mondial─â a Mediului ├Änconjur─âtor ┼či care ├«ndeamn─â guvernele ┼či organiza┼úiile s─â ├«ntreprind─â ├«n aceast─â zi, ├«n ├«ntreaga lume, activit─â┼úi prin care s─â reafirme preocuparea lor pentru conservarea ┼či ├«mbun─ât─â┼úirea mediului.

Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Mediului ├Änconjur─âtor are la baz─â s─ârb─âtorirea biodiversit─â┼úii ÔÇô ÔÇ×Celebrate BiodiversityÔÇŁ.

ÔÇ×├Än zilele noastre, c├ónd un milion de specii se afl─â ├«n pericol de dispari┼úie, este un moment foarte important pentru a atrage aten┼úia asupra biodiversit─â┼úii. Biodiversitatea descrie varietatea vie┼úii de pe P─âm├ónt. Ea cuprinde cele 8 milioane de specii de pe planet─â – de la plante ┼či animale, p├ón─â la ciuperci ┼či bacterii, ecosistemele care le ad─âpostesc, diversitatea genetic─âÔÇŁ, se arat─â pe site-ul oficial al Zilei Mediului.

Transmiterea bolilor, precum noul coronavirus, ├«ntre animale ┼či oameni (zoonoze) amenin┼ú─â dezvoltarea economic─â, bun─âstarea animalelor ┼či a oamenilor, ┼či integritatea ecosistemului. Programul Na┼úiunilor Unite pentru Mediu sprijin─â eforturile globale de protejare a biodiversit─â┼úii, pentru a pune cap─ât comer┼úului ilegal cu animale s─âlbatice, pentru protec┼úie ├«n cazul manipul─ârii de substan┼úe chimice ┼či de┼čeuri ┼či pentru promovarea planurilor de redresare economic─â care s─â ┼úin─â seama de natur─â ┼či de urgen┼úa climatic─â, adaug─â ╚Öi www.unenvironment.org.

ÔÇ×Alimentele pe care le consum─âm, aerul pe care ├«l respir─âm, apa pe care o bem ┼či clima care face planeta noastr─â locuibil─â – toate ├«┼či au originea ├«n natur─â. De exemplu, ├«n fiecare an, plantele marine produc mai mult de jum─âtate din oxigenul din atmosfer─â, iar un copac ajuns la maturitate ne cur─â┼ú─â aerul, absorbind 22 de kilograme de dioxid de carbon ┼či eliber├ónd ├«n schimb oxigenul. ├Än ciuda tuturor beneficiilor pe care ni le ofer─â natura, oamenii ├«nc─â o maltrateaz─â, se arat─â pe site-ul Na╚Ťiunilor Unite.

animale s─âlbatice

Tema Zilei mondiale a mediului ├«nconjur─âtor din 2020 – biodiversitatea – reprezint─â o preocupare care este deopotriv─â urgent─â ┼či existen┼úial─â. Evenimente recente, de la incendiile de p─âdure din Brazilia, SUA ┼či Australia, la invazia de l─âcuste din Africa de Est, ┼či ├«n prezent la pandemia cu care se confrunt─â omenirea, demonstreaz─â interdependen┼úa oamenilor ┼či leg─âturile cu natura ├«n mijlocul c─âreia ei tr─âiesc.

ÔÇ×Cei mai mul╚Ťi dintre noi ╚Ötim c─â alimentele pe care le m├ónc─âm, aerul pe care ├«l respir─âm, apa pe care o bem ╚Öi climatul care face planeta noastr─â locuibil─â, toate, vin din natur─â. Cu toate c─â natura este foarte darnic─â, noi, oamenii, ├«nc─â nu o ocrotim pe c├ót ar trebui. De aceea trebuie s─â ne schimb─âm atitudinea. Trebuie s─â ├«nv─â╚Ť─âm s─â respect─âm naturaÔÇŁ, a transmis ministrul Mediului Costel Alexe.

Comentarii

comentarii