Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Criza apei: „Ziua zero” se apropie pentru Maroc, India, Irak și Spania

Maroc, India, Irak și Spania ar putea fi următoarele țări care se confruntă cu lipsa apei odată cu scăderea nivelului apei din rezervoare, conform ultimelor imagini de satelit publicate de Resource Watch.

criza apei
©NASA

Conform Institutului de Resurse Globale (WRI), zeci de țări se vor confrunta cu scăderea rezervelor de apă. Creșterea cererii, schimbările climatice și gestionarea defectuoasă a resurselor de apă sunt principalele probleme care accentuează criza apei, în special în regiunile predispuse la secetă.

Imaginile din satelit surprind patru dintre cele mai afectate rezervoare de apă din lume și sunt publicate de ONG-ul Resource Watch pe platforma online cu același nume. Organizația colaborează cu zeci de parteneri, printre care se numără ONU și guvernul olandez, pentru a construi un sistem de avertizare rapidă care are ca scop anticiparea situațiilor critice cum ar fi instabilitatea socială, daunele economice și migrația. Prototipul va fi lansat mai târziu în acest an.

În Maroc, nivelul apei din al doilea cel mai mare rezervor de apă din țară, Al Massira, a scăzut cu 60% în 3 ani din cauza secetelor, a extinderii sistemelor de irigații și a cererii în creștere venită de la orașele din apropiere.

Conform estimărilor, în următoarele două decenii cererea apei în majoritatea orașelor mari va crește cu până la 100%. Un proiect de alimentare a orașului Marrakech va demara la sfârșitul acestui an, stârnind îngrijorarea că rezervorul va fi suprasolicitat.

În Irak, nivelurile de apă din barajul Mosul sunt cu 60% mai scăzute decât în anii ’90, din cauza precipitațiilor reduse și a cererii în creștere din partea proiectelor hidroelectrice turcești. 22 de baraje și 19 hidrocentrale au fost construite de-a lungul râurilor Tigru și Eufrat, ape care oferă irigație, electricitate, transport și apă potabilă pentru milioane de irakieni.

Lipsa apei este unul dintre motivele principale care duce la creșterea deșertificării în regiuni din sudul și centrul Irakului. Criza apei accentuează situațiile de conflict și este una dintre principalele cauze ale migrației locuitorilor din zonele rurale.

India a trecut prin numeroase secete grave în ultimii ani. Anul trecut, nivelurile scăzute ale apei din barajul Indira Sagar a dus la tensiuni între două state indiene, Madhya Pradesh și Gujarat. Gujarat alimentează rezervorul Sardar Sarovar de la Indira Sagar, însă până în prezent a primit doar 34% din cantitatea de apă alocată.

30 de milioane de oameni și 1 milion de fermieri depind de apa din rezervorul Sardar Sarovar. Începând cu luna trecută, guvernul din Gujarat a oprit furnizarea apei către sistemele de irigații. În jur de 45% dintre locuitorii Indiei sunt angajați în agricultură.

În ultimii ani, Spania a trecut prin secete care au secat râuri, au distrus recolte și au stârnit focuri sălbatice. Suprafața barajului Buendia a scăzut cu 60% în ultimii cinci ani, afectând hidrocentralele și determinând creșterea prețului electricității. Experții avertizează că Spania va trece prin secete tot mai dese și mai intense, iar stresul hidric va crește semnificativ în multe zone ale țării până în 2040.

Green Report Shop Produse ECO

Charles Iceland, reprezentant World Resources Institute, a explicat pentru The Guardian că cele patru țări prevestesc ceea ce va urma și că situația din Cape Town se va repeta în multe regiuni ale lumii.

„Lucrurile se vor înrăutăți la nivel global, pe măsură ce cererea apei crește și efectele schimbărilor climatice încep să fie simțite.”

Toate cele patru rezervoare sunt la latitudini medii, unde schimbările climatice cauzează secete mai frecvente și îndelungate.

În cadrul Resource Watch vor fi scanate toate cele 400 de rezervoare ale lumii, informația fiind oferită de NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA).

spot_img

Ultimele știri