Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Temperaturi record în zona arctică: 20 grade Celsius peste medie

În ultimele săptămâni, regiunea arctică a trecut printr-un val de căldură neobișnuit care a alarmat oamenii de știință. Fenomenul extrem a dus la valul de frig care afectează continentul european și ar putea accelera topirea gheții polare.

zona arctică încălzire

În nordul Groenlandei, stația meteorologică Cape Morris Jesup a înregistrat un record de 61 de ore cu temperaturi peste limita de îngheț. Pe 24 februarie au fost înregistrate 6 grade Celsius, o temperatură mai ridicată decât în majoritatea Europei.

Gheața arctică se topește într-un ritm îngrijorător

Temperaturile în regiunea Arctică sunt cu 20 grade Celsius mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, atingând în medie minus 8 grade Celsius.

Oamenii de știință avertizează că temperaturile în creștere din zona arctică și topirea rapidă a gheții creează o buclă de feedback care accelerează aceste fenomene. Astfel, întreaga gheață arctică s-ar putea topi mai repede cu câteva decenii decât estimau oamenii de știință.

Încălzirea Arcticii ar putea duce la răcirea continentului

Încă de acum câteva decenii, oamenii de știință sugerau că topirea Arcticii ar putea duce la răcirea regiunilor aflate mai la sud, fenomen numit „warm Arctic, cold continent” care ar putea avea loc din ce în ce mai des.

Green Report Shop Transport ECO

Erik Solheim, președintele Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), a explicat pentru Reuters că această vreme neobișnuită se potrivește unui tipar de vreme cauzat de gazele cu efect de seră venind de la arderea combustibililor fosili pentru mașini, fabrici și centrale electrice.

„Ceea ce consideram înainte ca fiind anomalii devin noul normal. Clima se schimbă în fața ochilor noștri și avem doar o scurtă perioadă de timp în care să oprim înrăutățirea semnificativă a situației.”

Gheața arctică a atins în luna ianuarie a acestui an cel mai scăzut nivel înregistrat până acum, întinzându-se pe 13.06 milioane de kilometri pătrați, o scădere de mai mult de un milion de kilometri pătrați față de media anilor 1981-2010. Temperaturile din Arctica cresc de două ori mai repede decât in restul lumii.

spot_img

Ultimele știri