Aer îmbuteliat și apă de ploaie la sticlă, din zona cu cel mai curat aer din lume

in EcoLIFESTYLE 19 March 2019 156 Views

O peninsulă din Australia, Cape Grim, este considerată că se bucură de cel mai curat aer din lume. Diferite business-uri se bucură de acest avantaj, cum ar fi cele care comercializează aer îmbuteliat sau apă de ploaie, dar și comercianții de carne de vită și un operator care organizează tururi turistice.

Cape Grim. Foto: woolnorthtours.com.au
Cape Grim. Foto: woolnorthtours.com.au

Peninsula Cape Grim se află într-o zonă vântoasă şi izolată de pe insula australiană Tasmania, din regiunea Asia-Pacific. Din 1976, acest pământ sălbatic şi bătut de vânturi găzduieşte Staţia de Măsurare a Poluării Aerului din Cape Grim, o infrastructură publică australiană care îmbuteliază aerul.

Izolarea staţiei a făcut din aceasta locul perfect pentru a colecta ceea ce mulţi specialişti consideră a fi aerul cel mai pur de pe Terra, scutit da gazele de eşapament şi de fumul ce se degajă de pe plantaţiile de arbori de cauciuc.

„Munca noastră este de a găsi aerul cel mai curat din lume şi de a măsura rata sa de poluare”, a explicat pentru Sam Cleland, angajat al staţiei meteorologice, potrivit The Straits Times, care citează AFP.

Spre vest, cea mai apropiată masă terestră este Argentina, iar la sud se află doar Antarctica. De aceea, când vânturile puternice din emisfera sudică bat dinspre sud-vest, nu întâlnesc în calea lor altceva decât marea timp de zile sau chiar de săptămâni, timp în care are loc purificarea aerului. În acea perioadă, echipa de la Staţia de Măsurare a Poluării Aerului prelevă aerul ambiental.

Beneficiile traiului în locul cu cel mai curat aer din lume


Smithton arată calitatea aerului din Cape Grim

Pe lângă faptul că locuitorii din Peninsula Cape Grim au beneficii pentru sănătate (cel mai apropiat oraș de Stație se află la o oră de condus), grație celui mai curat aer din lume, aceștia au dezvoltat diverse business-uri pe baza acestui mare avantaj.

Afacerea cea mai profitabilă este aerul îmbuteliat în tuburi din aluminiu reciclabil, de către Staţia de Măsurare a Poluării Aerului din Cape Grim. O sticlă de șapte litri costă 17,5 dolari.

Pentru a vinde carnea locală de vită, sunt promovate studii ştiinţifice despre calitatea aerului. Numărul în creştere de ferme eoliene şi de turişti veniţi pentru a respira aerul pur din zonă arată că reputaţia acestei regiune se construieşte treptat.

Un alt business care funcționează în zonă este colectarea apei de ploaie, care are un gust dulce şi nu conţine nimic altceva decât H2O (doi atomi de hidrogen şi un atom de oxigen) şi molecule de sare marină.

„Avem şi puţin sodiu, dar acesta este neutru, foarte dulce. În apele de izvor, în mod normal se găsesc concentraţii ridicate de magneziu, nitraţi, fosfor, potasiu în stare naturală”, a explicat antreprenorul Mike Buckby.

„Acest lucru nu ar funcţiona, probabil, fără staţia meteo. Da, noi vindem romantism, dar deţinem date pe 43 de ani care arată că aici se află amestecul de aer cel mai curat din lume”, a mai spus acesta.

Woolnorth Tours este singurul operator care organizează tururi în Cape Grim care, de altfel, nu este o zonă publică. Transportul se realizează cu mașina sau cu elicopterul, iar prețurile pleacă de la 47 de dolari de persoană.

Schimbări rapide ale calității aerului

Totuși, peninsula australiană nu evită în totalitate nivelurile crescute de poluare. Când vântul bate dinspre nord, de la Melbourne sau Sydney, este posibil ca oamenii de ştiinţă să detecteze în aerul măsurat urme chimice ale fabricilor din cele două metropole.

Staţia a putut să măsoare o creştere a gazelor care distrug stratul de ozon şi care provin din regiuni îndepărtate, precum China. Chiar şi aerul pur venit din sud-vest se poate modifica foarte repede.

„Se constată că în ultimii 2.000 de ani, nivelurile de CO2 au rămas la niveluri mai degrabă stabile”, a precizat Sam Cleland.

republicabio.ro

Eşantioanele prelevate din gheaţa polară de către cercetători arată că nivelurile de CO2 din atmosferă au variat în jurul valorii de 275 de părţi per milion (ppm) pe durata ultimului milion de ani.

„Când am început să facem măsurători ale CO2-ului aici, în 1976, eram deja la 330 ppm, iar astăzi am ajuns la 405 ppm”, a explicat acelaşi meteorolog.

Pragul de 400 ppm a fost depăşit la începutul anilor 2010, semn al politicilor insuficiente de protejare a mediului adoptate pe plan mondial. Iar nivelurile de CO2 descoperite în Cape Grim sunt de acum similare cu cele din anumite oraşe la începutul revoluţiei industriale, a adăugat Sam Cleland.

„Ceea ce constatăm astăzi în atmosferă este probabil ceva fără precedent, care nu a mai fost întâlnit cel puţin pe parcursul ultimului milion de ani”, a adăugat acelaşi expert.

Comentarii

comentarii