Greenpeace: Zona care emite cel mai mult dioxid de azot de pe pământ se află în Africa de Sud

in Poluare 7 November 2018 125 Views

Greenpeace a dezv─âluit c─â locul unde dioxidul de azot este la cele mai mari cote, de pe ╚Öase continente (mai pu╚Ťin Antarctica), este Mpumalanga, din Africa de Sud. Acolo se afl─â 12 termocentrale pe c─ârbune.

Greenpeace: Zona care emite cel mai mult dioxid de azot de pe pământ se află în Africa de Sud

De╚Öi o zon─â verde, cu Parcul Na╚Ťional Kruger ╚Öi Canionul Blyde, provincia Mpumalanga a devansat alte zone din China, India sau Statele Unite ├«n ceea ce prive╚Öte cantitatea de dioxid de azot din aer. Motivul ├«l reprezint─â cele 12 termocentrale pe c─ârbune ale companiei Eskom.

Dioxidul de carbon este un poluant toxic care este emis ├«n aer atunci c├ónd combustibili fosili precum c─ârbune, petrol sau gaze naturale sunt arse la temperaturi mari, pentru a ob╚Ťine electricitate. Gazul creeaz─â smog, ploi acide ╚Öi joac─â un rol important ├«n formarea particulelor fine, care au un impact negativ asupra s─ân─ât─â╚Ťii.

Cercetătorii Greenpeace au aflat că poluarea cu dioxid de azot din Mpumalanga ajunge în orașele din apropiere, precum Johannesburg și Pretoria.

ÔÇ×Pentru c─â suntem a╚Öa aproape de central─â, c├ónd bate v├óntul, aduce praful ├«n zona asta. Apoi cenu╚Öa aceea neagr─â ne intr─â ├«n pl─âm├óni ╚Öi doctorii spun c─â avem TBC. Asta e ce ne ├«mboln─âve╚ÖteÔÇŁ, a spus o localnic─â pentru Greenpeace Africa.

ÔÇ×De obicei dup─â-amiaza, ├«ntre 16 ╚Öi 20, sim╚Ťim cel mai tare. ╚śi sim╚Ťi praful direct ├«n piept. Oamenii care tr─âiesc ├«n apropiere au dificult─â╚Ťi ├«n a dormi noapteaÔÇŁ, a mai spus un localnic.

Analiza realizat─â de Greenpeace se bazeaz─â pe datele culese ├«ntre iunie ╚Öi august de satelitul Sentinel5 al Agen╚Ťiei Spa╚Ťiale Europene, care m─âsoar─â poluarea aerului din atmosfer─â. Cercetarea a descoperit c─â China are cele mai multe locuri individuale cu niveluri ridicate de dioxid de carbon, urmat─â de Orientul Mijlociu, Uniunea European─â, India, Statele Unite ╚Öi Republica Democratic─â Congo.

Greenpeace: Zona care emite cel mai mult dioxid de azot de pe pământ se află în Africa de Sud

Potrivit organiza╚Ťiei, efectele reglement─ârilor privind emisiile se v─âd ├«n unele locuri. De╚Öi ├«n Statele Unite sunt multe termocentrale pe c─ârbune, concentra╚Ťia de dioxid de azot este mult mai mare ├«n India, Africa de Sud, Australia ╚Öi Indonezia.

ÔÇ×├Än aceste ╚Ť─âri, a existat o nerespectare a standardelor semnificative de poluare sau de punere ├«n aplicare a acestoraÔÇŁ, transmite Greenpeace.

├Än aceast─â analiz─â, ora╚Öe precum Santiago de Chile, Londra, Paris, Dubai ╚Öi Teheran au ie╚Öit ├«n eviden╚Ť─â din cauza emisiilor produse de mijloacele de transport.

ÔÇ×Poluarea aerului este o criz─â mondial─â a s─ân─ât─â╚Ťii, cu peste 95% din popula╚Ťia lumii respir├ónd aer nesigur pentru s─ân─âtate. Africa de Sud joac─â un rol important ├«n aceast─â problem─â, din cauza concentra╚Ťiei mari de termocentrale pe baz─â de c─ârbune ╚Öi a standardelor sc─âzute legate de poluarea aerului. Guvernul trebuie s─â vin─â urgent cu un plan de ac╚Ťiune ca s─â protejeze milioanele de oameni, ├«n locul termocentralelorÔÇŁ, a declarat Melita Steele, de la Greenpeace Africa.

Comentarii

comentarii