Cei care locuiesc în zonele poluate de industria minieră se pot pensiona cu doi ani mai devreme

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani a persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum și pe o rază de 8 km în jurul acestora.

mineritul metalifer
foto: Wikimedia Commons

Deputații au modificat, după ce s-au înregistrat 228 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 24 de „abţineri”, art.65 alin.(5) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul, iniţiat de senatorul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, prevede că de reducerea vârstei standard de pensionare beneficiază „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic”.

Localităţile menţionate sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Alte localităţi incluse în listă sunt: Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba; Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea.

Unele voci din online critică însă legea și susțin că reducerea este mult prea mică pentru efectele pe care le are poluarea asupra organismului uman.

Poluarea aerului pătrunde prin nări, își face drum cu ușurință până la organele interne și omoară 26.490 români pe an, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu. La nivel mondial, multe studii vorbesc despre efectele devastatoare pe care acest tip de poluare le are asupra organismului uman. De exemplu, un studiu publicat în august 2019 a arătat că poluarea aerului, în special cea cu ozonul de la nivelul solului, care crește odată cu schimbările climatice, poate accentua afecţiunile pulmonare la fel de mult ca un pachet de ţigări fumat pe zi.

spot_img

Ultimele știri