E oficial: Vaccinul antifumat nu functioneaza

Fumatorii care sperau sa renunte la obicei rapid, fara plasturi sau gume de mestecat cu nicotina, ci printr-o singura injectie cu vaccinul „magic”, anuntat anul trecut, vor fi dezamagiti sa afle ca acesta nu functioneaza.

Nabi Biopharmaceuticals, compania responsabila de vaccinul anti fumat a confirmat esecul acestuia in ultima faza a testarilor.

Compania a anuntat ca aproximativ 11% dintre pacientii care au primit un placebo au reusit sa se lase de fumat, adica aproape la fel de multi ca cei tratati cu vaccinul NicVAX.

Au fost testati peste 1.000 de voluntari pe parcursul unui an, iar rezultatele au fost dezamagitoare. „Suntem surprinsi si foarte dezamagiti de rezultatele primului test NicVAX”, a declarat Raafat Fahim, presedintele companiei, citat de Associated Press.

In teorie, formula vaccinului NicVAX antreneaza sistemul imunitar al unei persoane pentru a crea anticorpi, care se ataseaza de moleculele de nicotina de fiecare data cand o persoana fumeaza. De indata ce anticorpii se ataseaza, nicotina nu mai poate ajunge la creierul fumatorului, oprind astfel dependenta.

NicVAX ar fi trebuit sa aduca venituri de 500  milioane dolari producatorului GlaxoSmithKline, daca vaccinul ar fi functionat. Cercetatorii trebuie insa acum sa se intoarca la lucru si sa afle ce nu a mers.

Foto: Smokersworld.info

Florin Tulbure

Citeste si:

Vaccinul antigripal universal, pe cale de a deveni realitate, multumita descoperirii unui nou anticorp

Celule inactive, modificate genetic pentru a transmite curentul electric

Cercetatorii au descoperit o gena care alimenteaza dezvoltarea unei forme agresive de cancer la plamani

Barbatii, mai predispusi la decese din cauza cancerului decat femeile

Cercetatorii au reusit sa creeze neuroni din piele

Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile

Consumul moderat de bauturi carbogazoase afecteaza metabolismul si ingrasa

Studiu: O viata satisfacatoare face bine inimii

Cercetatorii prezic viitorul cu ajutorul activitatii creierului

spot_img

Ultimele știri