Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ministerul Economiei vrea ca exploatarea de la Rosia Montana sa functioneze

Ministerul Economiei vrea demararea exploatarii zacamintelor de aur de la Rosia Montana, insa RMGC, compania care doreste derularea acestui proiect trebuie sa obtina autorizatia de mediu. Cel putin asta a declarat, astazi, secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie.

"Ministerul Economiei doreste exploatarea la Rosia Montana. RMGC trebuie sa îsi ia autorizatia de mediu, problema este acum la Ministerul Mediului. Apoi vom vedea exploatarea în sine", a precizat Stafie.

RMGC, deschisa la posibile discutii

Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este deschisa discutiilor cu statul roman, insa participatia actulala a acestuiea este vazuta ca si copetitiva de catre partenerul canadian. Partea statului in proiect este extrem de competitiva. 56% din veniturile proiectului raman in Romania. Daca facem o comparatie cu fiscalitatea altor state putem spune ca ne aflam intr-o aliniere perfecta cu ele. Si acolo, beneficiile sunt ceva peste jumatate din total. Suntem dispusi la orice fel de discutii, insa participatia este competitiva. Nivelul de 56% al veniturilor in Romania este similar cu tari din Europa de Vest”, a afirmat directorul tehnic al RMCG, Cecilia Szentesy.

In cazul unei eventuale majorari a redeventei, de la 4% la 6%, Szentesy a declarat ca RMCG va respecta legislatia in vigoare. „Compania va respecta legea indiferent de nivelul stabilit al redeventei. Oricum nivelul actual il consideram a fi satifacator pentru statul romana, daca tinem cont ca in alte tari asa cum este cazul Finlandei si Suediei statul nu incaseaza niciun fel de redeventa. Inainte de majorarea acesteia la 4%, redeventa era de 2% pe venitul net. Acum este de 4% pe venitul brut”, a mai spus directorul tehnic RMCG.

Primul lingou turnat in 2014

Daca planul companiei va urma cursul stabilit, primul lingou de aur de la Rosia Montana va fi turnat in anul 2014. "Daca lucrurile decurg conform planului, primul lingou de aur va fi turnat la Rosia Montana in 2014", a adaugat directorul tehnic RMGC, Cecilia Szentesy. De asemenea a aceasta a precizat ca pentru realizarea investitiilor necesare proiectului minier, RMGC va contracta un imprumut de aproximativ 700 milioane dolari de la un consortiu intenational de banci condus de Royal Bank of Scotland.

Rezervele publice estimate, 700 milioane tone aur

Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, rezervele de aur ale Romaniei, estimate de companiile care le exploateaza, se ridica la aproximativ 700 tone, in timp ce resursele de argint sunt evaluate la 2.000 de tone. "Rezervele totale de aur ale țării sunt informații clasificate. Potrivit estimărilor companiilor, rezervele estimate sunt de 700 tone aur și 2.000 tone argint", a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti.

Zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

In urma cu doua zile, Laszlo Borbely, ministrul Mediului a declarat ca daca un stat acorda o licenta în 2007-2008 o face pentru ca acolo sa fie minerit care sa corespunda celor mai înalte standarde UE.

La Rosia Montana a mers si presedintele Traian Basescu, in urma cu o saptamana. El a declarat acolo ca proiectul de exploatare a aurului a stat ingropat din 1997, din cauza lasitatii politicienilor.

Basescu s-a declarat pentru derularea proiectului, el spunand ca ”orice tara care are resurse trebuie sa le foloseasca”.

In spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care detine peste 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (statul roman controleaza 19,31% din actiuni), se regasesc nume grele din business-ul mondial precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Cosmin Zaharia 

Citeste:

Ministrul Mediului nu are acces la clauzele contractului Rosia Montana

Basescu: Nu vreau sa par un sustinator al investitiei de la Rosia Montana

Ion Ariton: Ministerul Economiei va reanaliza contractul privind Rosia Montana

Aurul este doar miza aparenta a contractului Rosia Montana

Traian Basescu: O sa ma ocup si de desecretizarea contractului Gold Corporation

Cei mai bogati oameni ai lumii sunt implicati in proiectul Rosia Montana

Presedintele ANRM: In Romania nicio exploatare de aur nu este activa

Borbely: "Rosia Montana e clar o prioritate, oricum am lua-o!"

Borbely: Sper ca perioada de suspendare sa nu depaseasca 6 luni

Incidente la primaria Rosia Montana

Traian Basescu, la Rosia Montana: ”Daca ne prindea cresterea pretului la aur in plina exploatare?”

spot_img

Ultimele știri