Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Garda de Mediu a împiedicat un episod de poluare extremă în București

Bucureștenii au avut parte, după mult timp, de un weekend cu aer curat, în care senzorii rețelelor de monitorizare a aerului nu s-au mai înroșit. Garda de Mediu a identificat mai multe locuri în care deșeurile erau pregătite pentru incendiere sau deja ardeau.

„Ca măsură de prevenție, împreună cu Garda de Mediu, Jandarmeria Română și Poliția Română am intervenit în județul Ilfov, în zonele care generează poluarea unei părți a Bucureștiul, chiar în momentul când se aprindeau focurile pentru arderile de cabluri și anvelope. Sunt hectare întregi de vetre și grămezi întregi de cauciucuri pregătite pentru incinerare, iar străzile sunt pline de sute de copii”, a transmis șeful Gărzii Naționale, Octavian Berceanu, vineri seară.

Sâmbătă, angajații Gărzii de Mediu au stins două focare de poluare, semnalate de cetățeni, și au împiedicat incendierea unor cantități mari deșeuri, într-o altă zonă din apropierea Bucureștiului.

„Rămâne să comparați voi calitatea aerului în contextul în care norii joși și incendiile ar fi favorizat valori mari pe senzorii sistemelor alternative de monitorizare a calității aerului”, a mai scris Berceanu.

În a treia zi de acțiune au fost stinse trei focare din Glina, Ilfov, unde erau incinerate cabluri și cauciucuri, comisarul de Mediu subliniind că direcția vântului era spre București.

Locuitorii Capitalei s-au obișnuit ca în weekend să aibă loc episoade de poluare extremă, în care senzorii stațiilor de monitorizare a aerului deveneau roșii. Pentru unul dintre ultimele astfel de episoade dintr-o noapte de la sfârșitul lunii ianuarie, autoritățile au dat vina pe trafic, în condițiile în care deplasările după ora 23 erau interzise. În unele zone, în aer era un miros metalic, iar oamenii scriau pe Facebook că nu pot respira în case.

Octavian Berceanu, inginer silvic și cercetător în proiecte pentru gestionarea deșeurilor electrice și electronice, a fost numit acum o săptămână comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naționale de Mediu. Acesta spune că își dorește digitalizarea instituției pe care o conduce și înființarea Sistemului de Urmărire al Deșeurilor, similar sistemului SUMAL.

„Pasiunea mea este mediul, adică protejarea pădurilor, a aerului, a apelor și a calității vieții. Din 1999 conduc șantiere de reconstrucție ecologică, precum Copșa Mică. În ultimii 20 de ani am împădurit mii de hectare de terenuri defrișate, am organizat sute de acțiuni de prindere a celor care tăiau ilegal pădurile sau împușcau animalele pentru divertisment. Unul din proiectele mele este Pădurea București, prima pădure urbană născută după revoluție”, a transmis Berceanu pe site-ul USR.

Citește și: 

Nou episod de poluare masivă în București, în noaptea de vineri. Autoritățile dau vina pe trafic

Activistul de mediu Octavian Berceanu a fost numit șeful Gărzii Naționale de Mediu

Primele mașini confiscate pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri din București

Garda Naţională de Mediu a dat cu 36,34% mai multe amenzi față de anul trecut

spot_img

Ultimele știri