Fran╚Ťa ar putea interzice zborurile interne scurte

in Transport 14 April 2021 102 Views

Parlamentarii francezi au votat o ini╚Ťiativ─â care interzice cursele aeriene locale acolo unde exist─â o rut─â feroviar─â, iar c─âl─âtoria cu trenul ar dura mai pu╚Ťin de dou─â ore ╚Öi jum─âtate. M─âsurile urmeaz─â s─â fie votate ├«n Senat, ├«nainte s─â devin─â lege.

Reducerea drastic─â a c─âl─âtoriilor cu avionul ├«n pandemie a dus la sc─âderea cu 60% a emisiilor de carbon produse de sectorul aviatic. Site-ul Flightradar 24 a raportat c─â num─ârul zborurile efectuate ├«n 2020 la nivel mondial fa╚Ť─â de 2019 a sc─âzut cu aproape 42%. Acum, Fran╚Ťa vrea s─â men╚Ťin─â ├«n continuare sc─âzut─â aceast─â poluare.

Parlamentarii au votat o ini╚Ťiativ─â care s─â interzic─â cursele aeriene c├ónd aceea╚Öi c─âl─âtorie ar putea fi realizat─â cu trenul ├«n mai pu╚Ťin de dou─â ore ╚Öi jum─âtate. M─âsurile urmeaz─â s─â fie votate ├«n Senat. Dac─â ar trece de Senat, ini╚Ťiativa de reducere a emisiilor de carbon ar putea afecta transportul aerian ├«ntre Paris ╚Öi ora╚Öe precum Nantes, Lyon, Bordeaux ╚Öi Strasbourg. Legea ar avea totu╚Öi o excep╚Ťie: zborurile de leg─âtur─â dintre cel mai important aeroport din Fran╚Ťa, Charles de Gaulle, ╚Öi ora╚Öele mai mici din ╚Ťar─â.

Aceast─â m─âsur─â face parte din eforturile pe care le depune Fran╚Ťa pentru a-╚Öi respecta angajamentul luat ├«n Acordul de la Paris, de a t─âia emisiile de carbon cu 40% fa╚Ť─â de 1999, p├ón─â ├«n 2030.

Ideea nu este chiar nou─â. ├Än 2019, Conven╚Ťia Cet─â╚Ťenilor Francezi Asupra Schimb─ârilor Climatice ÔÇô un grup creat de pre╚Öedintele Emmanuel Macron, care include al╚Ťi 150 de cet─â╚Ťeni ÔÇô a propus eliminarea tuturor curselor aeriene interne dac─â transportul poate fi realizat pe calea ferat─â ├«n mai pu╚Ťin de patru ore. Recent, c├ónd propunerea a fost readus─â ├«n discu╚Ťie ├«n Parlament, compania aeriana KLM a protestat, subliniind c├ót de tare a fost afectat deja profitul companiei din cauza pandemiei de Covid-19.

Votul de s├ómb─ât─â a venit la c├óteva zile dup─â ce guvernul francez ╚Öi-a dublat participa╚Ťia ├«n compania aerian─â Air France. Guvernul a oferit anterior un ├«mprumut de 7 miliarde de euro companiei pentru a trece prin pandemie, de╚Öi ministrul Economiei a declarat atunci c─â banii vin cu condi╚Ťia ca Air France s─â renun╚Ťe la o serie de zboruri interne.

Aceasta nu este prima dat─â este introdus─â o astfel de m─âsur─â. Anul trecut, Austrian Airlines a renun╚Ťat la o curs─â aerian─â ├«ntre Viena ╚Öi Salzburg unde exista op╚Ťiunea trenului, dup─â ce a primit de la guvern provizioane pentru a-╚Öi reduce amprenta de emisii de carbon.

Potrivit unui sondaj publicat ├«n ianuarie de Banca European─â de Investi╚Ťii (BEI), majoritatea europenilor inten╚Ťioneaz─â s─â zboare mai pu╚Ťin pentru a ajuta la combaterea schimb─ârilor climatice. Din cei 27.700 de responden╚Ťi la sondaj ├«n cele 27 de ╚Ť─âri ale UE, 74% dintre responden╚Ťi au declarat c─â inten╚Ťioneaz─â s─â zboare mai rar din motive de mediu, odat─â cu eliminarea restric╚Ťiilor legate de COVID-19. De asemenea, 43% dintre responden╚Ťi care au spus c─â vor face acest lucru ÔÇ×tot timpulÔÇŁ ╚Öi 31% au spus c─â vor ÔÇ×din c├ónd ├«n c├óndÔÇŁ.

├Äntreba╚Ťi dac─â inten╚Ťioneaz─â s─â aleag─â trenurile ├«n locul avioanelor pentru c─âl─âtoriile pe distan╚Ťe scurte, 71% dintre responden╚Ťii la sondajul BEI au spus da.

Comentarii

comentarii