Guvernul a acordat CE Oltenia un ajutor de 664 milioane de lei

in Energie 16 April 2021 51 Views

Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat de 664,1 milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, pentru achiziţia de certificate de emisii aferente anului trecut, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

 

ÔÇ×Continu─âm procesul de restructurare al CEO, iar sumele alocate ast─âzi vin s─â confirme faptul c─â respect─âm planul agreat cu Comisia European─â. CEO este un pilon important al sistemului energetic din ┼úara noastr─â, dar totodat─â trebuie s─â ducem la final planul de restructurare pentru a putea produce energie curat─âÔÇŁ, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Drept urmare, Ministerul Finanţelor va aloca sub forma de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664,106 milioane de lei.

Suma va fi asigurată de Ministerul Finanţelor din venituri rezultate din privatizare, pentru achiziţia parţială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

Organiza╚Ťia ecologist─â Greenpeace a anun╚Ťat s─âpt─âm├óna trecut─â prin intermediul unui comunicat c─â ├«mpreun─â cu alte dou─â asocia╚Ťii de mediu (Europe Beyond Coal ╚Öi Bankwatch Rom├ónia) l-au sesizat pe comisarul european pentru Concuren╚Ť─â, Margrethe Vestager, cu privire la ajutorul de stat acordat pe 31 martie 2021 de Guvernul C├«╚Ťu Complexului Energetic Oltenia.

Potrivit Greenpeace, Executivul a încalcat reglementările europene prin acordarea acestui grant către Complexul Energetic Oltenia.

Reac╚Ťia organiza╚Ťiilor de mediu vine dup─â ce pe 31 martie, prin Ordonan╚Ťa de Urgen╚Ť─â nr. 21, Guvernul a hot─âr├ót s─â acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, ├«nainte ca investiga╚Ťia Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare a companiei s─â fie finalizat─â. Ordonan╚Ťa a fost publicat─â ├«n Moniturul Oficial ├«n data de 2 aprilie 2021, intr├ónd din aceea╚Öi zi ├«n vigoare.

Greenpeace, Europe Beyond Coal ╚Öi Bankwatch Rom├ónia au trimis o scrisoare comun─â pentru a semnala aceast─â ├«nc─âlcare a reglement─ârilor referitoare la ajutoarele de stat comisarului european pentru Concuren╚Ť─â, Margrethe Vestager.

ÔÇ×Conform noii ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â, acest grant de salvare ar fi parte a implement─ârii planului de restructurare al CEO. Totu╚Öi, Rom├ónia nu a notificat aceast─â m─âsur─â suplimentar─â Comisiei Europene ╚Öi nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. Prin urmare, grantul de salvare este ilegal ╚Öi contravine articolului 108(3) din Tratatul privind func╚Ťionarea Uniunii Europene. Mai mult, Rom├ónia inten╚Ťioneaz─â s─â ofere acest ajutor de salvare ├«n condi╚Ťii mult mai favorabile dec├ót cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie ├«n luna februarie 2020ÔÇŁ, se specific─â ├«n comunicatul transmis de Grenpeace.

Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare ┼či neplata acestora conduce la compromiterea planului ┼či reforma ├«n producerea energiei electrice precum ┼či ├«ntregul proces de decarbonare ┼či tranzi┼úie c─âtre neutralitatea climatic─â.

Organiza╚Ťia consider─â c─â ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â dat─â pe dat─â de 31 martie ├«ncalc─â prevederile tratatului de func╚Ťionare a Uniunii Europene, Partea a treia: Politicile ╚Öi ac╚Ťiunile interne ale Uniunii ÔÇô Titlul VII: Norme comune privind concuren╚Ťa, impozitarea ╚Öi armonizarea legislativ─â ÔÇô Capitolul 1: Regulile de concuren┼ú─â ÔÇô Sec┼úiunea 2: Ajutoarele de stat ÔÇô Articolul 108.

ÔÇ×├Änainte de pronun┼úarea unei decizii finale, statul membru ├«n cauz─â nu poate pune ├«n aplicare m─âsurile preconizate.ÔÇŁ

Asocia╚Ťia de mediu mai atrage aten╚Ťia c─â prin acordarea unui grant ╚Öi nu a unui ├«mprumut, Guvernul transfer─â c─âtre cet─â╚Ťenii rom├óni costurile emisiilor de CO2, care ar trebui s─â fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, ├«nc─âlc├ónd principiul ÔÇ×poluatorul pl─âte╚ÖteÔÇŁ a╚Öa cum este el descris ├«n articolul 191(2) din Tratatul privind func╚Ťionarea Uniunii Europene.

ÔÇ×├Än acest moment, Ministerul Energiei se joac─â cu focul. Prin adoptarea acestei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â, domnul Virgil Popescu sfideaz─â regulile ╚Öi institu╚Ťiile europene, periclit├ónd ╚Öansele CEO de a ob╚Ťine finan╚Ťare ╚Öi de a se restructura cu adev─ârat odat─â cu ├«nchiderea investiga╚Ťiei. S─â fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, ├«ns─â nu ├«n orice condi╚Ťii. ├Än╚Ťelegem c─â acest proces nu se poate ├«nt├ómpla f─âr─â sprijin financiar, ├«ns─â el trebuie acordat ├«n condi╚Ťiile legii. ├Än acela╚Öi timp, banii publici nu trebuie s─â sus╚Ť├«n─â produc╚Ťia de energie din c─ârbune sau al╚Ťi combustibili fosili toxici. CEO are viitor ╚Öi perspective de dezvoltare doar dac─â las─â ├«n urm─â combustibilii fosili ╚Öi se concentreaz─â pe energia regenerabil─âÔÇŁ, a declarat Vlad C─âtun─â, coordonator de campanii la Greenpeace Rom├ónia.

Cu o putere disponibil─â de 3.570 MW, Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai mari produc─âtori de energie din Rom├ónia ┼či contribuie la asigurarea securit─â┼úii energetice na┼úionale, ├«n principal ├«n momentele extreme de secet─â prelungit─â sau ├«n perioade de iarn─â cu temperaturi sc─âzute, perioade ├«n care aportul adus de centralele pe c─ârbune ├«n structura produc┼úiei a crescut p├ón─â la aproape 35%.

Comentarii

comentarii