Cum poți preveni risipa alimentară de Paște

in Eat Smart 30 April 2021 144 Views

Vrem să nu ne lipsească nimic la masa de Paște, dar această mentalitate ne face să cumpărăm de patru ori mai multă mâncare decât e necesar, iar resturile ajung de cele mai multe ori la gunoi. Iată ce poți să faci ca să previi risipa alimentară.

Vă sfătuim să încercați să faceți cumpărături în mod responsabil. Nu vreți să aruncați jumătate de frigider de mâncare după Paște, nu-i așa?! Cumpărați cumpătat, e mai bine, mai ieftin, mai responsabil”, a scris bucătarul Marius Tudosiei pe Facebook.

Potrivit Food Waste Combat, anual, românii aruncă o cantitate de alimente suficientă cât să fie umplute 127.500 de camioane. Aliniate în coloană, aceste camioane reprezintă distanța de la București până la München.

Circa 50% din toată risipa alimentară o produc consumatorii individuali din orașe. Cheltuim pe hrană 45% din venituri, iar 33% – 50% ajunge direct în coșul de gunoi. O altă statistică arată că o familie cumpără de sărbători de patru ori mai multă mâncare decât e necesar.

„Zilele festive din an, fie sărbători religioase, fie laice, aduc cu sine excese. Unele sunt corectate amuzant (sau nu) de societatea în care trăim. Pe de o parte, ridicăm în slăvi consumul și excesul de mâncare (de exemplu, de Crăciun). Pe de altă parte, consumăm medicamente, care sunt soluția miraculoasă pentru a salva, măcar temporar, organele noastre interne de efortul la care sunt supuse când mâncăm fără măsură. Un nonsens care are drept capac informațiile care arată că avem probleme, ca societate, cu alimentația chibzuită, sănătoasă. Dacă mai adăugăm sedentarismul, avem tabloul complet al unei vieți cu probleme. Unul din aspectele grave ale acestui mod de viață este risipa alimentară. Cumpărăm și consumăm mai mult decât avem realmente nevoie. Apoi aruncăm, o vizită la orice groapă de gunoi arată asta”, a spus Tiberiu Cazacioc, de la mișcarea Slow Food în România.

Sfaturi prin care poate fi prevenită risipa alimentară

  • Începe cu o estimare corectă a ce oferi la masa și pentru cine. Folosește aplicații care să te ajute în acest sens, cum ar fi Guestimator. Verifică perioada de valabilitate a produselor.
  • Implică familia și prietenii în valorificarea resturilor și crearea rețetelor creative de și după sărbători.
  • Alege să oferi oamenilor timpul tău alături de o mâncare bună, cu drag gătită, în locul unor cadouri scumpe.
  • Evită promoțiile, mai ales la produse care nu se păstrează ușor sau pe care nu le consumi des.
  • Alege produse organice provenite din ferme locale. Drumul lor de la producător la tine în farfurie este unul mai scurt și mai puțin poluant pentru mediu.
  • Când îți plănuiești mesele, gândește-te ce pot să devină resturile rămase. Transformă resturile (legume, oase) în supe-bază pe care le poți congela în formă de cuburi de gheață.
  • Depozitează și congelează corect alimentele.
  • Dacă pâinea feliată e prea multă, pune foi de copt între feliile de pâine, ambalează în folie alimentară și congelează.
  • La finalul evenimentelor în care se consumă preparate gătite, oferă invitaților mâncarea rămasă.
  • Dacă ai surplus, donează-l prietenilor, organizațiilor non-profit sau direct oamenilor care au nevoie de ele (Food Waste Combat a realizat o hartă cu beneficiarii din Cluj).

Comentarii

comentarii