Sondaj INSCOP: Peste jumătate dintre români cred că poluarea din ţară este provocată de companii străine

in Poluare 30 March 2021 114 Views

55,9% dintre români cred că poluarea din ţară este provocată mai ales de companii străine, 35% – de companii româneşti, iar 9,1% nu ştiu sau nu au răspuns, potrivit unui sondat INSCOP.

Cum să te protejezi de poluarea din aer

Potrivit sursei citate, sunt de părere că poluarea din România este provocată mai ales de companii românești în special femeile, cei sub 30 de ani și cei peste 60 de ani, locuitorii din urbanul mare. Persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, cei cu educație medie consideră într-o măsură mai mare decât restul populației poluarea din România este provocată mai ales de companii străine.

”Peste 55% din români consideră poluarea din România ca fiind cauzată de companiile străine. Această percepție a companiilor străine în mentalul colectiv, relevată și în cauzalitatea neîndeplinirii proiectelor de infrastructură, atribuită acelorași companii străine, preponderent în segmentul social din zona rurală cu studii primare respectiv medii, indică o insuficientă cunoaștere a cadrului legislativ, a funcționării administrațiilor locale și centrale, precum și a rolului acestora în demararea și implementarea proiectelor în cauză. Acest element sociocultural se împletește cu lipsa stimei de sine (resimțită generalizat la nivel social) în comparație cu ceilalți cetățeni europeni. Rezolvarea acestor probleme de mediu, infrastructura, pe de o parte, și educația, pe de alta parte, ar contribui atât la reducerea diferențelor socio economice în cadrul granițelor naționale, la creșterea stimei de sine naționale în context european și a scăderii preferințelor pentru soluțiile politice abrupte”, spune Dan Andronache, vice-presedinte True Story Project.

De asemenea, 47,3% dintre respondenţi cred că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii străine, 45,8% – mai ales de companii româneşti şi cetăţeni români şi 6,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei cu educație medie, locuitorii din mediul urban, cei cu un venit mai redus consideră într-o măsură mai mare decât restul populației că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii străine. Printre cei care cred că tăierile ilegale ale pădurilor din România sunt produse mai ales de companii românești se regăsesc cu precădere: persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un venit mai ridicat.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield, la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Cercetarea, realizată în perioada 1 – 12 martie, este împărţită în patru capitole, cel de-al treilea vizând atitudinea faţă de companii străine, raportarea la Ungaria, atitudinea faţă de minorităţi, spaţiul Schengen. Primele două capitole au fost publicate pe 22 şi 24 martie.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (interviuri telefonice) pe un eşantion de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 2,95% la un grad de încredere de 95%.

Citeşte şi:

Primăria Sectorului 1: Amenzi de 300.000 de lei, pentru depozitarea ilegală de deşeuri pe domeniul public
Analiză: Cum ieşim din paradigma poluării, a distrugerii mediului în care trăim

Comentarii

comentarii