Cercetatorii au descoperit o gena care alimenteaza dezvoltarea unei forme agresive de cancer la plamani

Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au identificat o gena care alimenteaza dezvoltarea unor mici celule ce conduc la o forma agresiva a cancerului de plamani, responsabila de aproximativ 15% dintre cazurile de cancer la plamani, anunta MIT News.

Descoperirea genei ar putea avea ca efect dezvoltarea unor noi medicamente, sustine  Alison Dooley, principalul autor al studiului.

Celulele canceroase mici din plamani ucid 95% dintre pacienti in doar cinci ani de la diagnosticare. Oamenii de stiinta nu stiu inca exact care gene le controleaza.

Dooley si colegii sai au studiat progresele bolii in laboratoarele Anton Berns, din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului din Olanda.

Cercetatorii au putut observa cum avanseaza boala de la inceput pana la sfarsit. Ei au identificat mai multe copii ale unor mici ramificatii de ADN si un segment al cromozomului 4, care s-a dovedit ca includea o singura gena denumita Nuclear Factor I/B (NFIB). Este pentru prima oara cand s-a observat ca NFIB este implicata in cancerul de plamani. Nu se stie exact functia genei, insa se stie ca joaca un rol important in dezvoltarea celulelor canceroase.

Foto: National Cancer Institute

Florin Tulbure

Citeste si:

Barbatii, mai predispusi la decese din cauza cancerului decat femeile

Cercetatorii au reusit sa creeze neuroni din piele

Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile

Consumul moderat de bauturi carbogazoase afecteaza metabolismul si ingrasa

Studiu: O viata satisfacatoare face bine inimii

Cercetatorii prezic viitorul cu ajutorul activitatii creierului

spot_img

Ultimele știri