Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Apa inghite miliarde de euro

Proiectele pentru modernizarea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata au primit de la inceputul anului finantari de 280 de milioane de euro atat prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) cat si din partea Bancii Europeane pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). In total pana acum prin POS Mediu au fost acordate finantari de peste 9 miliarde de euro.

Astfel, la sfarsitul lunii Ianuarie, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely a semnat contractul de finantare pentru proiectul de extindere si reabilitare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Arges, in valoare de 99,7 milioane euro, iar in cursul lunii Martie au fost semnate contracte de finantare in valoare totala de 163 milioane euro pentru reabiliatarea infrastructurii de apa in judetele Mehedinti (90 milioane euro) si Hargita (73 milioane euro).

De asemenea, BERD a acordat o finantare de 15,5 milioane euro firmei Aquatim pentru pentru imbunatatirea serviciilor de apa in judetul Timis. Finantarea face parte din Programul Regional Cadru BERD de Co-finantare a Fondurilor de Coeziune UE (R2CF) si va fi utilizata pentru a co-finanta programul regional de investitii al companiei impreuna cu Fondul UE de Coeziune in valoare de 118,9 milioane euro pentru modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare.

Peste 9 miliarde euro acordate pentru respectarea angajamentelor asumate in sectorul de apa

Romania, prin Tratatul de Aderare, si-a asumat angajamente importante in sectorul de apa si apa uzata pentru transpunerea directivelor 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile, respectiv 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane.

“Din totalul de 18,5 miliarde euro necesare pentru conformarea pana in anul 2018 cu Directivele Europene mentionate, am reusit pana in prezent sa alocam fizic aproape jumatate din suma si anume 9,43 miliarde euro", a declarat Laszlo Borbely, in cadrul unei conferinte dedicate procesului de pregatire a proiectelor pe sectorul apa si apa uzata, in perspectiva finantarii acestora in intervalul 2014-2020.

Potrivit acestuia, pentru perioada actuala pe component apa a POS Mediu se pot face investitii de 3,6 miliarde de euro in dezvoltarea infrastructurii. “In acest moment, 55 din cele primele 60 de proiecte mari de investitii din Romania sunt pe sectorul apa”, a subliniat ministrul Mediului si Padurilor.

Borbely a adaugat ca responsabilitatea implementarii proiectelor cade in sarcina autoritatilor locale, iar acestea ar trebui sa traseze anumite linii directoare in modul de realizare si implementare al proiectelor.

“Sectorul de apa a fost cel care a avansat cel mai rapid la contractare, dar la implementare sunt probleme. Implicatiile acestui fapt sunt majore deoarece nu numai ca se vor pierde fondurile respective, dar Romania risca sa fie sanctionata pentru neindeplinirea angajamentelor asumate in tratatul de aderare”, a punctat, in cadrul aceluiasi eveniment si ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

70% din bugetul AFM alocat sistemului de alimentare cu apa

Importanta acordata acestui sector este exemplificata si in cazul bugetului Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) aprobat tot in luna Martie de Guvernul Romaniei. Din totalul aprobat de 2.326.798.000 lei, cea mai mare parte, adica 1.718.460.000 lei, este alocata sistemului de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare si consta in credite de angajament in valoare de 1.438.460.000 lei si credite bugetare in valoare de 280.000.000 lei.

Europenii doresc actiuni mai ferme la nivelul UE in domeniul apei

Conform rezultatelor unui sondaj Eurobarometru publicate deja, aproape trei sferturi dintre europeni sunt de parere ca UE ar trebui sa propuna masuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei cu care se confrunta Europa. Majoritatea, adica 68%, considera ca problemele legate de apa sunt grave. Seceta, inundatiile si poluarea chimica a apelor sunt considerate a fi provocari majore.

De asemenea, 62% dintre cetateni nu se considera suficient de bine informati, in timp ce 67% dintre ei cred ca cel mai eficient mod de a reduce problemele legate de apa ar fi sensibilizarea publicului cu privire la acestea. Se bucura, de asemenea, de sustinere publica unele masuri precum amenzi mai mari pentru poluatori, o politica de preturi mai echitabila sau stimulente financiare (subventii sau scutiri de taxe). In acest context, 73% dintre europeni cer luarea mai multor masuri la nivelul UE pentru reducerea problemelor legate de apa.

Foto: oecd.org

Cosmin Zaharia

Citeste:

Aplicatii IT pentru “Ziua Mondiala a Apei”

Avertisment Apa Nova: apa sau desert

133 milioane euro, finantari de mediu

Finantare de peste 100 milioane euro pentru infrastructura de apa din Arges

BERD, nou imprumut de 7,8 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii de apa din Romania

UE va cheltui 14 miliarde euro pana in 2013 pentru tratarea apelor reziduale

BERD finanteaza cu 17,1 milioane euro modernizarea sistemului de apa in judetul Sibiu

BERD: Imprumut de 13,4 milioane euro pentru imbunatatirea infrastructurii de apa in Dambovita

Finantare de peste 1,3 miliarde lei pentru proiecte de protectia resurselor de apa

Finantare de peste 1,3 miliarde lei pentru proiecte de protectia resurselor de apa

spot_img

Ultimele știri